El Konulan Şirketlerden Kayyımlara 100 Milyon Liradan Fazla Ödeme Yapıldı

Hürriyet gazetesine röportaj veren Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, Gülen hareketi mensuplarına ait oldukları iddiasıyla el konulan şirket ve mallara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gülal, kayyımlık yaptıkları şirket sayısının 829, bu şirketlerin aktif büyüklüklerinin 59,6 milyar TL, özkaynak büyüklüğünün de 23,9 milyar TL olduğunu söyledi.

Gülal, “şirketlerde 41 bin 270 kişi çalışıyor. Tedarikçileri de dahil ettiğinizde 70-80 bin kişiye tekabül ediyor’’ dedi.

Gülal, şirketlerde atanmış 274 kayyım olduğunu belirterek, bunun 145’inin TMSF personeli olduğunu ve kayyımlara 4 bin ile 15 bin lira arasında huzur hakkı verildiğini kaydetti. Bu rakamlara göre 15 Temmuzdan sonra kayyımlara yapılan toplam ödeme; 100 Milyon TL’yi geçiyor. Bu ödemeler, el konulan şirketlerin kasasından yapılmış durumda.

Gülal, el konulan şirketlerin %38 büyüdüğü iddiasında bulunmasına rağmen aslında büyüme sağlayan şirketlerin, sektöründe lider olan ve zaten büyüme seyri içerisindeki şirketler olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Bunakarşın el konulan şirketlerin büyük çoğunluğunun mali durumlarıyla ilgili açıklamada bulunmadı.

Kayyım yetkisi TMSF’ye devredilmişti

Bilindiği üzere 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sona çıkarlan KHK 674 sayılı KHK’nın 19. maddesiyle, kayyım atanan şirketlerde kayyımların yetkileri TMSF’ye devredilmişti.

675 sayılı KHK’nın 9. maddesiyle de yeni bir düzenleme yapılmış, terör örgütüyle irtibatlı gerçek veya tüzel kişilerin %50’den az ortaklık payı oldukları şirketlerde de bunların payların yönetimi ve temsili amacıyla TMSF kayyım olarak belirlenmişti.

İktidar daha sonra 677 sayılı KHK’nın 5. maddesiyle de daha önce atanmış olan kayyımların yetkileri sonlandırmış ve bu şirketlerin yönetimlerini de TMSF’ye devretmişti.

Yolsuzluk iddialarına sessiz kaldı

TMSF Başkanı basında yer alan yolsuzluk iddiaları ile ilgili ise herhangi bir açıklama yapmadı. Bianet’in haberine göre, 2018 yılı Sayıştay Raporu’nda TMSF’nin yasa dışı 18 uygulama nedeniyle, 1,2 Milyar TL’lik kamu kaynağını mevzuata tam olarak uygun olmayan bir şekilde kullandığı veya elden çıkardığı ve TMSF’nin kamu kaynaklarını koruyan bir yaklaşım içinde olmadığı da ifade edilmişti. TMSF, daha önce de Boydak Holding’teki yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelmiş ve atanan kayyım hakkında 20 Milyon Euro’luk haksız kazançla iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Skandalların merkezindeki TMSF

TMSF son olarak Barış Pınarı Hareketi Gecesi adı altında Çırağan Sarayı’nda düzenlediği dansözlü eğlence skandalı ile gündeme gelmişti. Bu organizasyon bir çok kesim tarafından eleştirilmişti.